Efficiënter werken door slimme software-koppelingen, dat wil toch iedereen? Maar waar moet je beginnen en wat is er eigenlijk mogelijk? Een koppeling laten bouwen start met een vrijblijvend gesprek. Samen bespreken we jullie wensen en mogelijkheden en geven daarbij een passend advies.
API: de betekenis van het woord
Wat is een API?
API is de afkorting die staat voor Application Programming Interface. Een API bestaat uit een stuk software die het mogelijk maakt om twee of meer verschillende systemen met elkaar te laten communiceren.
Een API is dus eigenlijk de brug tussen twee programma's. Praktisch gezien zorgt een API ervoor dat je met een stukje computercode een vraag stuurt naar het ene programma om vervolgens het antwoord terug te ontvangen van het andere programma. Het voordeel van een API-koppeling maken is dus dat je gegevens automatisch kan uitwisselen tussen verschillende softwarepakketten. Datastromen automatiseren betekent in de praktijk dat je effectiever en efficiënter kan werken en biedt je kansen om je concurrentie voor te blijven. API's worden steeds vaker gebruikt in bedrijven, want een computer kan nou eenmaal processen vele maler efficiënter en beter laten verlopen dan mensen dat kunnen. Je zou het wellicht niet direct verwachten maar dagelijks maken we ontelbaar vaak gebruik van een API. Namelijk bij vrijwel elke interactie op het internet heb je te maken met een API, denk bijvoorbeeld maar aan het plaatsen van een online bestelling bij een webshop. API's zijn dan ook voor veel bedrijven een welkome toevoeging om processen te verbeteren. Doordat er steeds meer verschillende software pakketten en maatwerk software systemen zijn, groeit ook de behoefte aan een moderne API-koppeling daartussen. Verbind je software en ervaar de vele voordelen van een API laten ontwikkelen.
API-koppeling: waar hebben we het over?
Wat is een API-koppeling?
Een slimme API-koppeling kan jouw organisatie tijd en geld besparen. Het voordeel van een dergelijke koppeling is dat datastromen volledig worden geautomatiseerd, zonder tussenkomst van menselijk handelen.
Eigenlijk is een Application Programming Interface dus een koppeling tussen verschillende
systemen waardoor een bedrijf of persoon efficiënter kan werken en
vandaag de dag zie je dat steeds meer bedrijven deze digitale transformatie doorlopen.
Simpel
voorbeeld, want API-koppelingen zijn er in vele vormen;
denk aan een koppeling met Exact Online voor het automatisch genereren van
facturen, koppelingen met CRM systemen of het bijhouden van binnenkomende leads
middels
Salesforce of Hubspot. Of automatisch bestellingen in je
ERP-pakket binnen laten komen wanneer klanten een product bestellen op je webshop. Allemaal
voorbeelden
van API-koppelingen met verschillende applicaties. Het is belangrijk om de juiste API-koppeling
te maken zodat systemen goed met elkaar communiceren. Bij het maken
van een API-koppeling is het daarom van belang om gestructureerd te werken. De meeste
softwarepakketten hebben tegenwoordig een API beschikbaar maar ook als er geen
openbare API's beschikbaar zijn kunnen we software koppelen. Een API ontwikkelen kost doorgaans
niet veel tijd, afhankelijk van je wensen met betrekking tot de
digitale informatiestroom die moet worden gerealiseerd.
API-koppelingen voor meer gebruikersgemak
API-koppeling maken
Het is al een keer benoemd, maar een API-koppeling maken heeft veel voordelen. De grootste voordelen van een API of software koppeling voor het bedrijfsleven is dat door het automatiseren voor processen je efficiënter kan werken.
Automatiseren heeft als grootste voordeel misschien nog wel dat je menselijke fouten kan elimineren. Iedereen maakt wel eens onbedoeld een foutje, maar de gevolgen ervan kunnen al snel in de kosten lopen en als je dat kan voorkomen bespaart je dat uiteindelijk een hoop geld. Een software-koppeling doet precies wat jij wilt, erg handig want dan heb jij er geen omkijken meer naar. Denk bijvoorbeeld aan een API-koppeling maken om processen te automatiseren van langdurige taken zodat data maar één keer ingevuld hoeft te worden om in het hele systeem gebruikt te worden. Een ander voordeel dat je kan behalen met een API-koppeling is schaalbaarheid. Een goede API zorgt ervoor dat je handmatig werk voorkomt en het proces van bijvoorbeeld orderverwerking kan versnellen. Neem een webshop, als je zelf de bestellingen moet verwerken kost je dat tijd en je bent beperkt door het aantal manuren dat je per dag maakt. Een API-koppeling heeft hier geen last van, of het nu om een handvol of paar duizend bestellingen gaat per dag, je software-koppeling werkt 24/7 voor je door. Uiteindelijk zorgen dit soort voordelen van API's koppelen ervoor dat je bedrijf kan doorgroeien en je je concurrentie voorblijft.
Verschillende API's
API-koppeling laten maken
Wil je een API-koppeling? Bedenk dan goed wat je voor koppeling wil hebben. Het inventariseren van je wensen en behoefte helpt ons in het maken van de juiste keuze, zodat je API-koppeling veilig, stabiel maar ook toekomstbestendig is.
Al met al zijn er veel verschillende API-koppelingen mogelijk. Om enkele API's op te noemen kun je denken aan een privé-API, REST-API, moderne API en partner-API's. Bovendien spelen API-koppelingen een belangrijke rol in het automatiseren van belangrijke bedrijfsprocessen van het ene systeem naar het andere systeem. Omines heeft de afgelopen jaren verschillende API's mogen realiseren en we zijn er dan ook trots op dat meer dan 95% van onze klanten ons ook hun volgende IT-project toevertrouwt. Een API-koppeling laten maken is tenslotte specialistisch werk dat — mits goed uitgevoerd — je bedrijf veel tijd en geld kan besparen. Het is dus aan te raden om de werkzaamheden uit te laten voeren door een bedrijf met ervaring in API-koppelingen. Doorgaans kost het maken van een standaard API-koppeling rond de € 2.000,- per koppeling. De investering voor een API-koppeling is dus over het algemeen snel terugverdiend. Ook geïnteresseerd in een API-koppeling? Vul dan bovenaan de pagina de keuzehulp in waarin de meest voorkomende API-koppelingen staan. Staat jouw software er niet tussen? Geen probleem, neem vrijblijvend contact met ons op en we denken graag met je mee.